Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se stylizujeme do oběti? Co nám to přináší?

Nikdy se nic neděje jen tak. A ani my lidé nikdy nic neděláme jen tak. Ke všemu máme nějaký důvod, ač je mnohdy skrytý tak dobře, že na něj ani sami nedohlédneme. 

V roli oběti je každý, kdo věří, že mu někdo nebo něco brání v tom, aby mohl vzít život do svých rukou a změnit jej. Těmi domnělými faktory, které oběti brání ve změně, může být cokoliv. Mohou to být různé okolnosti, strachy či úzkosti, nemoci či lidé a mnohé jiné „překážky“, které překážkami jsou jen proto, že je tak oběť vnímá. Vše, čemu věříme, se stává naší realitou.

Kdykoliv předáváme zcela či částečně vědomě či podvědomě moc nad svým životem něčemu nebo někomu jinému, stáváme se obětí. V mnoha případech si ani neuvědomujeme, že jsme moc nad svým životem někomu nebo něčemu předali.

Moc nad svým životem předáváme třeba partnerovi, se kterým setrváváme ve vztahu, v němž jsme dlouhodobě nespokojení a nešťastní.

Moc nad svým životem předáváme kolegovi, který na nás přehazuje věci, jež by měl řešit on, a necháváme si to líbit.

Moc nad svým životem dáváme i tomu, do nějž vkládáme naděje, že nám pomůže změnit náš život. Obětí se stáváme prostě v každé situaci, ve které uvěříme, že někdo nebo něco má moc nad naším životem, ať už si myslíme, že náš život může ovlivnit negativně či pozitivně.

Moc nad naším životem si bere vlastně cokoliv, co nám vadí, neboť to nás potom ovládá a zkresluje to náš pohled na svět a na život.

A můžeme si být jistí, že kdykoliv komukoliv nebo čemukoliv dáváme moc nad svým životem, s odevzdanou odpovědností otevíráme rovněž prostor pro manipulaci a vysloveně si říkáme o to, aby s námi bylo manipulováno. Velkým manipulátorem ale často bývá i sama oběť.

Oběti se často cítí ohrožené a prožívají strach, úzkosti, pocity marnosti, a tato role je obvykle stojí hodně energie. Oběti bývají životem velmi unavené, mnohdy až zcela vyčerpané, a bohužel mívají tendenci vzít si energii od lidí ze svého nejbližšího okolí.

A proč že se uchylujeme do role oběti, když je to tak vyčerpávající a stojí nás to tolik energie? Co z toho tedy máme? (Pozn.: Uvedené informace neplatí o lidech, kterým byla role oběti přisouzena, a není tedy v jejich moci z ní vystoupit, ale pouze o lidech, kteří jsou vybaveni na to, aby to zvládli.)

V roli oběti bývají někdy lidé, kteří mají hluboce narušený vztah k sobě samým. Je to forma sebedestrukce, kdy tito lidé zpravidla mívají za sebou nějaký traumatický zážitek, vlivem kterého došli k přesvědčení, že žít jako oběť si z nějakého důvodu zaslouží. Protože ta sebedestruktivní energie bývá velmi silná, a protože si do života přitahujeme to, co vyzařujeme, není nic neobvyklého, že jim do života vstoupí tyran, a nekončívá to pak někdy úplně dobře. To už jsou ale spíš případy patologického chování.

Nejběžněji se ale do oběti stylizujeme proto, abychom se zbavili odpovědnosti. Obětí se stáváme, když neumíme, nejsme dost silní nebo nejsme ochotni čelit skutečným důvodům, které nám brání vzít život do svých rukou, a tak ukazujeme ven. Tam, vně nás, označíme něco nebo někoho za příčinu toho, že náš život není takový, jaký bychom si ho přáli mít. Dává nám to možnost se tak na něco nebo na někoho vymluvit. „On mi nepomohl.“ „On mě zradil.“ „Musím se starat o rodiče.“ „Jsem nemocná.“ Je to pro nás jednodušší hledat viníky vně než se podívat dovnitř do sebe samých a uvidět pravdu, a přijatelnější než si přiznat, že nejsme schopní/ochotní přijmout život takový, jaký je, a nemáme koule na to žít jej tak, jak bychom chtěli.

Zní to možná tvrdě, ale trvalých změn v životě není možné dosáhnout jinak než tak, že se bez vytáček podíváme pravdě zpříma do očí. Ten pohled bývá hlavně zpočátku velmi nepříjemný, často to doslova až bolí, ale ten výsledek za to stojí, věřte mi.

Autor: Iva Votočková | čtvrtek 7.3.2024 17:00 | karma článku: 10,84 | přečteno: 311x
  • Další články autora

Iva Votočková

Za čas a prostor

Žijeme v klamu, ve kterém nás udržuje naše mysl. Ve skutečnosti je tady na světě klid a jednota stejně jako uvnitř v nás, když se dokážeme dostat za myšlenky a za city. Jednota je naším domovem. Tam všichni směřujeme.

20.4.2024 v 6:00 | Karma: 9,86 | Přečteno: 270x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Spoutaní přesvědčeními o světě a o sobě samých

Uvěřili jsme, že svět je nějaký a my jsme nějací, a tím jsme si vykolíkovali prostor, ve kterém se můžeme pohybovat. Dál ani ťuk. Nepustí nás to. Nikdo nás nemusí zavírat do ohrady, všichni jsme si své vězení vystavěli sami.

11.4.2024 v 17:00 | Karma: 9,81 | Přečteno: 260x | Diskuse| Osobní

Iva Votočková

Zatoužila jsem po jarním sestřihu a nebe mi seslalo traktor

Když požádáme o pomoc Vesmír, udělá skutečně vše, co je v jeho silách, aby se to povedlo. Pošle i těžkou techniku, když sezná, že je toho zapotřebí. ;-)

16.3.2024 v 9:38 | Karma: 16,62 | Přečteno: 395x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Být šťastným popelářem! Co víc si přát? ;-)

Nejde o to mít hodně, ale o to dokázat zahrát skvělou hru s kartami, které jsme dostali. A šťastný popelář ve finále může prožít mnohem spokojenější život než frustrovaný manažer.

14.3.2024 v 17:00 | Karma: 13,78 | Přečteno: 277x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Kolik "facek" potřebuješ ty, abys pochopil/a? ;-)

Dokud věříme, že za mizérii našich životů mohou ti druzí, tak máme jednu velkou jistotu a to, že v podstatě nemáme šanci se z té mizérie dostat. A to neplatí jen pro partnerský život ale pro život obecně.

29.2.2024 v 17:00 | Karma: 14,77 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 113
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 639x
JednoDuše jsem.