Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Úrazy mozku a jiné dary

Život nám musí občas něco vzít, abychom si dokázali vážit toho, co máme. No, nakonec všichni přijdeme i o ten život. Kdyby tomu tak nebylo, zřejmě bychom ve své malosti neměli vůbec žádnou naději na to poznat smysl naší existence.

Aktuálně u nás leží celkem dost lidí, co si přivodili úraz mozku, a jedno mají společné. Jsou to totální dříči. Když jsem se jich ptala nebo jim blízkých lidí na jejich život před úrazem, tak jsou to lidé, kteří jedou pecky buď pracovně nebo jsou to velcí sportovci a nebo obojí.

Máme tady aktuálně třeba muže středního věku, který je vyznavačem extrémních sportů, dokonce drží i nějaký rychlostní rekord ve sjezdu na lyžích. Paradox je, že při těch jeho bláznivinách se mu nikdy nic vážného nestalo. Úraz mozku si přivodil tak, že spadl ze žebříku, když ořezával větve ze stromu. Bude mít nejspíš trvalé následky, což jak vypadá, budou mít v nějaké míře všichni, kteří jsou u nás aktuálně hospitalizovaní po úraze hlavy.

On se na svoji situaci zlobí. Chce zpátky to, co měl. A je to pochopitelné. Znovu dře a dře, aby toho dosáhnul, což mu nelze vytknout, ale chybí tam pokora. U úrazu mozku je však těžké říct, do jaké míry má poškození vliv na osobnost člověka a jeho chování. U vysokého procenta lidí kromě postižení pohybového aparátu se poškození mozku projevuje i změněnou osobností.

Máme tu také paní 72 let. Sportovkyně. Do úrazu horolezkyně. Každý den se věnovala nějaké sportovní aktivitě. Běhu, jízdě na lyžích nebo na kole. Loni z nezjištěného důvodu v plné rychlosti na kole při jízdě z kopce narazila hlavou do vrat garáže. Nepamatuje si, co se stalo. Jednou z eventualit je, že mohla mít mozkovou příhodu a vlivem toho ztratit kontrolu, ale nelze to prokázat.

Jak si tak spolu občas povídáme, tak včera, když jsem se jí ptala, jak se má, mi řekla. "Ano, už se mám dobře. Už jsem to přijala, že jsem takhle dopadla a raduji se z toho, že se to lepší. On člověk bere všechno jako samozřejmost, dokud se nestane něco takového. Mohla jsem všechno a určitě jsem si toho dostatečně neuměla vážit. Teď to vím. Přála bych si, aby se to vrátilo, ale asi už to nebude možné. Jsem ale moc vděčná i za to, že je to takhle, a že stále vidím pokroky. Jde to sice velmi pomalu, člověk by to pořád chtěl rychleji, ale vidím, že to jde a to je pro mě nejdůležitější."

Notovaly jsme si. Ano, jsou to moudrá slova, a teoreticky mnoho z nás by na toto téma, že život je dar, mohlo vzletnými slovy napsat slohovou práci. Ale stále je to jen teorie, stále jsou to jen hezká slova. Většina lidí to ví nebo to alespoň podvědomě tuší, ale nežijeme podle toho. Náš život by vypadal úplně jinak, kdybychom tak žili.

Když jsem se s paní Jarkou rozloučila celá rozjařená, jak jsme si spolu pěkně popovídaly, udeřilo to jako blesk z čistého nebe, ta otázka mířená přímo do mého vědomí. 

A opravdu si plně uvědomuješ, co máš a co můžeš a oceňuješ to tak, jak by si to zasloužilo?! Skutečně si vážíš všeho ve svém životě a nic nebereš jako samozřejmost?! Každý den se probouzíš s vděčností za život a děkuješ za nové ráno, za vzduch, který můžeš dýchat a vodu, kterou můžeš pít? Za to, že nejen chodíš, ale můžeš třeba běhat i se stavět na hlavu, když chceš. Za to, že se můžeš každý den smát se svojí dcerou a mluvit se svými rodiči. Opravdu si to plně uvědomuješ? A skutečně jsi vděčná za každý den, za každé setkání, za každý prožitek, za vše co máš?

Tddndn. Ano, uvědomuji a v tom uvědomění jsem vděčná, ale pořád ještě občas zapomínám.

A takto neustále umíráme, abychom se znovu zrodili s hlubším uvědoměním a novým pohledem na život a na svět a hlavně se změněným přístupem, a k tomu nás vede život, necháme-li se vést. I já jsem včera díky paní Jarce znovu zemřela a dnes se znovu narodila s novou nadějí, že jednou posvátnost života ve mně nadobro zvítězí. 

 

Autor: Iva Votočková | čtvrtek 15.2.2024 17:00 | karma článku: 16,70 | přečteno: 331x
  • Další články autora

Iva Votočková

Za čas a prostor

Žijeme v klamu, ve kterém nás udržuje naše mysl. Ve skutečnosti je tady na světě klid a jednota stejně jako uvnitř v nás, když se dokážeme dostat za myšlenky a za city. Jednota je naším domovem. Tam všichni směřujeme.

20.4.2024 v 6:00 | Karma: 9,86 | Přečteno: 271x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Spoutaní přesvědčeními o světě a o sobě samých

Uvěřili jsme, že svět je nějaký a my jsme nějací, a tím jsme si vykolíkovali prostor, ve kterém se můžeme pohybovat. Dál ani ťuk. Nepustí nás to. Nikdo nás nemusí zavírat do ohrady, všichni jsme si své vězení vystavěli sami.

11.4.2024 v 17:00 | Karma: 9,81 | Přečteno: 260x | Diskuse| Osobní

Iva Votočková

Zatoužila jsem po jarním sestřihu a nebe mi seslalo traktor

Když požádáme o pomoc Vesmír, udělá skutečně vše, co je v jeho silách, aby se to povedlo. Pošle i těžkou techniku, když sezná, že je toho zapotřebí. ;-)

16.3.2024 v 9:38 | Karma: 16,62 | Přečteno: 395x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Být šťastným popelářem! Co víc si přát? ;-)

Nejde o to mít hodně, ale o to dokázat zahrát skvělou hru s kartami, které jsme dostali. A šťastný popelář ve finále může prožít mnohem spokojenější život než frustrovaný manažer.

14.3.2024 v 17:00 | Karma: 13,78 | Přečteno: 277x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Proč se stylizujeme do oběti? Co nám to přináší?

Nikdy se nic neděje jen tak. A ani my lidé nikdy nic neděláme jen tak. Ke všemu máme nějaký důvod, ač je mnohdy skrytý tak dobře, že na něj ani sami nedohlédneme.

7.3.2024 v 17:00 | Karma: 10,84 | Přečteno: 311x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

Přímý přenos „Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

  • Počet článků 113
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 639x
JednoDuše jsem.