Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prý jsme poslední generace. A co?

Život je hra a je na každém z nás, jak ji budeme hrát. Chceme jistoty? O.K. Pak nám nezbývá nic moc jiného než donekonečna hrát tu hru na volby. A nebo se na to můžeme vykašlat. Nějak to dopadne. Živí z toho nevyvázne nikdo z nás.

Všechno v životě je pomíjivé. Stejně jako skončil čas našeho bezstarostného dětství, skončilo i mládí. Můžeme se snažit zahladit stopy stárnutí drahými kosmetickými přípravky či plastickými operacemi, ale vlastně tím neděláme nic jiného než že klademe odpor přirozenosti. Lpíme na něčem, co stejně nemáme šanci trvale udržet. Prostě stárneme a co? A čím by bylo mládí, kdybychom ho měli napořád? 

Stejně jako skončilo naše dětství a mládí, tak jednou, už brzy, skončí i náš život. Může to být za 50 let, ale taky už zítra a nebo třeba dnes. I život se snažíme prodloužit. Bojíme se smrti. Třeseme se strachy o své životy. Proč? Proč tak lpíme na životech, když jen hrstka z nás, žije svůj život opravdu naplno? Většina lidí na život nadává, ale téměř všichni na životech lpí. Ptám se proč? Vážně žijeme tak skvělé životy, že tu chceme být donekonečna? A opravdu je čeho se bát? A čím by byl život, kdybychom byli nesmrtelní?

Svět se mění, i to je přirozené. Všechno se mění. Hodnotíme to jako změny k horšímu. Soudíme mladou generaci, ale kdo jsme, abychom byli schopní posoudit, jestli ty změny jsou opravdu k horšímu? Co my víme o budoucnosti? Oni jsou budoucnost. Méně čtou, mají nižší IQ, ale jsou mnohem svobodnější než jsme my kdy byli. Nemůžeme tomu rozumět. Jsme příliš malí, abychom dohlédli tam, kam spěje svět. Třeba nám v rozletu brání právě to přebujelé IQ, co my víme. ;-) Potřebujeme být sečtělí a mít vysoké IQ, abychom dokázali naplno prožít svůj život? Nepotřebujeme. Na sečtělosti a vysokém IQ trvá ego. Lidskost tví v něčem úplně jiném!

A já se ptám, čím je život člověka svázaného normami, které si nastavila společnost, hodnotnější než život mladého svobodomyslného blázna, který se rozhodl zažít život ve své nejsyrovější podobě? Kašle na jistoty, které slibuje stát, a jde tam, kam ho to táhne. Nepočítá rány, které dostane, a neptá se, kdo ho zajistí, až mládí skončí. Dost možná se důchodového věku ani nedožije, ale prožije svůj život plněji než většina lidí, kteří strávili život jako posluhovači systému, protože chtěli mít jistotu. 

Jasně, jako společnost jsme si domluvili způsob, jak tady spolu budeme fungovat, jenže trochu se to zvrtlo. Je jen pár mocných, kteří hýbou celým světem a to, že si tady budeme na ně donekonečna ukazovat prstem a volat po změnách, nás fakt nespasí, když budeme pořád sedět doma ustrašeně za pecí a bát se, že zemřeme na nějakou strašnou chorobu nebo umrzneme, protože nebudeme mít na energie či zemřeme hlady nebo ve válce či rukou nějakého zvrhlého barbara, kterého jsme si pustili do země. 

Lidi, jednou všichni zemřeme. Není to žádná trága. Tragédii si z toho jen děláme jako ze všeho. A protože všechno vidíme tak tragicky, tak nás ti nahoře mají v hrsti, protože je strašně lehké nás vyděsit a pak si s námi hrát jako kočka s myší. 

Přitom by stačilo chovat se jako lidi. Kdybychom se totiž chovali jako lidi, tak bychom drželi jeden druhého navzájem. Nepotřebovali bychom ty jejich "jistoty". A že se občas stane nějaké "zlo"? Ono je otázkou, co je zlo. Věřím, že vše se děje pro naše dobro a v rámci zachování jakési rovnováhy. Jen my jsme zatím nedorostli takových výšek, abychom dohlédli tak daleko, a s porozuměním to dokázali pokorně přijmout jako prostou součást života.

No, ale samozřejmě to můžeme dál hrát i takhle, jak jsme byli doteď zvyklí. Dožadovat se jistot po někom, kdo je neustále slibuje, ale stejně nám je nikdy nedá, protože žádné jistoty tady ani nejsou, chápete, a tudíž kdo je slibuje, tak je lhář už z principu. 

Však je to jedno, lidi. Hrajme to, jak umíme. Jedno je jisté, že živí odtud stejně nevyvázneme. Důležité je se z toho tady nepo.....

Autor: Iva Votočková | čtvrtek 21.9.2023 19:37 | karma článku: 38,83 | přečteno: 8541x
  • Další články autora

Iva Votočková

Ten, co slaví každý den

Život je chvíle k oslavě. Není třeba čekat na nějakou zvláštní příležitost, na slunečný den bez mráčku či oficiální svátek. Skutečná oslava vychází z radosti prožívané hluboko uvnitř.

18.5.2024 v 18:26 | Karma: 7,01 | Přečteno: 104x | Diskuse| Ostatní

Iva Votočková

Vítejte na ostrůvku pozitivní deviace

Prý jsem stvořila ostrůvek pozitivní deviace. S tím termínem jsem se setkala poprvé a pobavil mě. Tedy vítejte na ostrůvku. ;-)

17.5.2024 v 16:57 | Karma: 10,58 | Přečteno: 160x | Diskuse| Ostatní

Iva Votočková

Dřít a dřít se dá naprosto odlišně

Když dva dělají totéž, nikdy to není totéž. Je to dáno jednak tím, že jsme každý jiný a jednak tím, že každý děláme věci s odlišným záměrem, a od záměru se vše odvíjí.

11.5.2024 v 22:46 | Karma: 10,94 | Přečteno: 303x | Diskuse| Ostatní

Iva Votočková

Já a Vesmír: Když jsem se stěhovala.

Poslední dny jsem si několikrát sáhla až na dno svých sil. Sešlo se toho mnoho najednou. Vážné onemocnění mojí mamky. Bouřlivý průběh puberty mé dcery. No, a k tomu všemu přišlo ještě stěhování.

7.5.2024 v 18:29 | Karma: 9,98 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ostatní

Iva Votočková

Za čas a prostor

Žijeme v klamu, ve kterém nás udržuje naše mysl. Ve skutečnosti je tady na světě klid a jednota stejně jako uvnitř v nás, když se dokážeme dostat za myšlenky a za city. Jednota je naším domovem. Tam všichni směřujeme.

20.4.2024 v 6:00 | Karma: 9,86 | Přečteno: 273x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

VIDEO: V Londýně hořel autobus. Hasiči požár zvládli až po více než hodině

19. května 2024  10:09

Pět hasičských vozů a třicet hasičů zasahovalo v sobotu odpoledne v Twickenhamu na jihozápadě...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 11,32
  • Průměrná čtenost 617x
JednoDuše jsem.